Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
________________17 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting
Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας σχολείου PDF Print E-mail
Wednesday, 09 May 2018 09:01

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας 17ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά κατά το σχολικό έτος 2020-2021

01. Εισαγωγή

Το σχολείο είναι ο χώρος που οι μαθητές ζουν πολλές ώρες, μαθαίνουν, σκέφτονται, δημιουργούν, παίζουν, κάνουν φιλίες, διαμορφώνουν χαρακτήρα, στάσεις και αξίες ζωής.

Για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το πολυδιάστατο έργο του σχολείου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κανόνων. Στο κείμενο που ακολουθεί με τον γενικό τίτλο «Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχολείου» περιγράφονται οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους κανόνες.

Ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του Σχολείου δεν αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία ούτε την υποκαθιστά, αλλά είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτήν και συντάχτηκε με κύριο μέλημα την ασφάλεια των παιδιών.

02. Άφιξη στο σχολείο

Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από την κεντρική είσοδο του σχολείου.  Ξεκινάει από τις 8:00π.μ. και ολοκληρώνεται στις 8:15π.μ. που χτυπά το κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων. Την ίδια ώρα θα κλείνει η πόρτα του κτιρίου για να γίνει η προσευχή και θα ανοίγει αμέσως μετά το τέλος της προσευχής.

Τους μαθητές υποδέχονται οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί και οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές στο σχολείο δεν εισέρχονται στο διδακτήριο και αποχωρούν μόλις χτυπήσει το κουδούνι της έναρξης των μαθημάτων. Επίσης μετά την έναρξη των μαθημάτων (8:15), ο εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρίσκονται με τα παιδιά και δεν μπορούν να απασχολούνται από τους γονείς.

Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Δε δικαιολογούνται οι συστηματικές καθυστερημένες αφίξεις μαθητών. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής καθυστερήσει δικαιολογημένα θα πρέπει να έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα του κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου.

03. Αποχώρηση από το σχολείο

Οι μαθητές δε φεύγουν πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια, αδιαθεσία) θα γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και, φυσικά, αφού έχει ενημερωθεί σχετικά ο δάσκαλος της τάξης.

Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί μεριμνούν για την ασφαλή αποχώρηση των παιδιών έως και 5 λεπτά μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας βαραίνει αποκλειστικά τον γονέα/κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο άφιξης και αποχώρησης των παιδιών τους από το σχολείο. Ώρες λήξης των μαθημάτων για όλες τις τάξεις είναι στις 1:15 μ.μ. Οι ώρες αποχώρησης από το ολοήμερο πρόγραμμα είναι 3.00 ή στις 4.00 μ.μ., ανάλογα με την αίτηση του κηδεμόνα.

Για οποιαδήποτε μεταβολή των ωρών άφιξης ή αναχώρησής των μαθητών στο θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων.

Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την αναχώρησή τους, πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους περιμένοντας έξω από την κεντρική είσοδο του σχολείου. Μόνο σε περίπτωση βροχής τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από τις αίθουσες διδασκαλίας. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Σε περίπτωση που χρειαστεί να παραλάβει το παιδί κάποιος άλλος ενήλικος, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί εγκαίρως ο δάσκαλος της τάξης.

Σε περίπτωση που ισχύουν ειδικά μέτρα λειτουργίας, (π.χ. λόγω covid 19) η αποχώρηση θα γίνεται από διαφορετικές εισόδους και διαφορετικές ώρες, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.

http://17dim-peiraia.att.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/----covid-19

04. Σχολικές γιορτές – Διδακτικές επισκέψεις

Οι σχολικές γιορτές (εθνικές, θρησκευτικές ή άλλου τύπου δραστηριότητες) καθώς και οι διδακτικές επισκέψεις αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγμάτωση του σχολικού έργου, γι’ αυτό συμμετέχουν σε αυτές όλοι οι μαθητές εκτός σοβαρής αιτίας για την οποία ενημερώνεται έγκαιρα ο δάσκαλος της τάξης ή ο Διευθυντής του σχολείου.

Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται γενικά το ημερήσιο σχολικό διδακτικό ωράριο. Σε περίπτωση αλλαγής των ωρών άφιξης και αναχώρησης από το σχολείο θα υπάρχει ενημέρωση εκ των προτέρων προς γονείς και μαθητές.

Στις σχολικές γιορτές το ωράριο διαμορφώνεται κατά περίπτωση και οι γονείς ενημερώνονται εκ των προτέρων για το πρόγραμμα της γιορτής. Για παράδειγμα στις εθνικές γιορτές ο Σύλλογος Διδασκόντων ορίζει τη διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο.

05. Φοίτηση και συμπεριφορά μαθητών

Οι μαθητές θα πρέπει να μην απουσιάζουν από το σχολείο χωρίς σοβαρό λόγο. Η ελλιπής φοίτηση οδηγεί σε μαθησιακή υστέρηση και μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη της ίδιας τάξης.

Επίσης, θα πρέπει να φροντίζουν να βάζουν στην τσάντα τους τα σχολικά τους βιβλία και τετράδια που είναι απαραίτητα για το καθημερινό πρόγραμμά τους, φροντίζοντας να μην κουβαλούν περιττά βιβλία και τετράδια.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος όλοι οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο και στους χώρους που τους έχει πει ο δάσκαλος της τάξης. Για λόγους ασφαλείας δεν εμπλέκονται οι μικρές με τις μεγάλες τάξεις. Σε περίπτωση κακοκαιρίας παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους που έχουν οριστεί από τους εκπαιδευτικούς.

Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας. Οι μαθητές οφείλουν να προσέχουν τα έπιπλα και τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Κάθε καταστροφή, εκτός από τη δυσκολία και το κόστος αποκατάστασης, υποβαθμίζει το χώρο που ζούμε και λειτουργούμε καθημερινά.

Οι μαθητές χρησιμοποιούν μόνο τις τουαλέτες των μαθητών σύμφωνα με το φύλο τους και τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (π.χ. τα χαρτιά στους κάδους, να τραβούν τα καζανάκι, τακτικό πλύσιμο χεριών, κλείσιμο της βρύσης,). Δεν εισέρχονται, για κανένα λόγο, σε τουαλέτες άλλου φύλου ούτε σε αυτές των εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές δε γράφουν ούτε χαράζουν τους τοίχους και τα θρανία του σχολείου.

Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.

Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων και άλλων μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου δεν επιτρέπεται στο χώρο του σχολείου. Το ίδιο ισχύει και για τις επισκέψεις που πραγματοποιεί το σχολείο.

Οι μαθητές δεν αποχωρούν ποτέ από το χώρο του σχολείου χωρίς την άδεια του δασκάλου τους.

Οι μαθητές δεν παραλαμβάνουν αντικείμενα από αγνώστους, κυρίως από τα κάγκελα της αυλής. Ενημερώνουν άμεσα τον δάσκαλο τους αν ενοχληθούν από κάποιον ενήλικα εντός του σχολείου.

6. Γονείς και κηδεμόνες

Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε καλό κλίμα συνεργασίας σχολείου – οικογένειας.

Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τον δάσκαλο της τάξης σε καθορισμένη ημέρα και ώρα, την οποία έχει ορίσει ο κάθε δάσκαλος καθώς και στο τέλος κάθε τριμήνου για την παραλαβή της βαθμολογίας των παιδιών τους. Επίσης, ο κάθε δάσκαλος έχει ορίσει συγκεκριμένες ώρες και ημέρες τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου ή στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του σχολείου) κι ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.

Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στον δάσκαλο της τάξης και στη διεύθυνση του σχολείου κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού τους.

Γενικότερα κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια.

Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του, θα πρέπει το οικογενειακό περιβάλλον του μαθητή να ενημερώσει άμεσα τον Διευθυντή του σχολείου.

Σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο. Προσκομίζουν στο σχολείο τους αριθμούς τηλεφώνων τους για άμεση επικοινωνία μαζί τους και ενημερώνουν τον δάσκαλο της τάξης για κάθε αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου τους. Παρακαλούμε τους γονείς να βεβαιωθούν ότι οι δάσκαλοι έχουν τα  σωστά τηλέφωνα.

Σε περίπτωση που μαθητής, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο, δηλώσει αδιαθεσία, ενημερώνεται τηλεφωνικά ο γονέας/κηδεμόνας από τον δάσκαλο της τάξης ή από τον Διευθυντή του σχολείου του για την άμεση προσέλευσή του στο σχολείο και την παραλαβή του παιδιού του.

Το διάλειμμα αποτελεί για τους μαθητές αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται η συχνή παρουσία ενηλίκων έξω από τα κάγκελα της αυλής διότι έτσι εμποδίζεται το διάλειμμα των μαθητών και η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, δημιουργείται πρόβλημα στην εφημερία των εκπαιδευτικών. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τους γονείς όλων των παιδιών. Αν χρειαστεί να δώσετε κάτι στα παιδιά να προτιμάτε την κεντρική είσοδο (εφόσον ενημερώσετε του εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς) και όχι τα κάγκελα.

Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει, να τιμωρεί ή να νουθετεί παιδί άλλης οικογένειας. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε τον δάσκαλο της τάξης ή τον διευθυντή οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.

07. Ενημέρωση – επικοινωνία.

Τα τηλέφωνα του σχολείου είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση:

2104813619 – Διευθυντής και φαξ.

2104813083 – Γραφείο Δασκάλων.

2110128402 – Ολοήμερο.

Το σχολείο διαθέτει επίσημο ιστότοπο  (http://17dim-peiraia.att.sch.gr ). Υπεύθυνος για τη διαχείριση του παραπάνω ιστότοπου είναι ο Διευθυντής του σχολείου. Ο Διευθυντής και το προσωπικό του σχολείου δε φέρουν καμία ευθύνη για κάθε άλλο ιστολόγιο ή ιστοσελίδα που εμφανίζεται με τα στοιχεία του σχολείου μας στο Διαδίκτυο. 

Ο διευθυντής του σχολείου                                          ο Σύλλογος Διδασκόντων

     Δεστές Γεώργιος

Last Updated on Monday, 17 May 2021 08:30
 

Σύνδεση χρηστών