Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
________________17 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting
Υλικό ΚΠΕ Δραπετσώνας PDF Print E-mail
Saturday, 24 November 2012 13:48

Στις 23-24/11/2012 παρακαλουθήσαμε στο ΚΠΕ Δραπετσώνας το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:"Πρόληψη απορριμάτων...Τα καλά απόβλητα είναι αυτά που δεν παράχθηκαν ποτέ!".

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν πως δεν είναι η κατανάλωση ή η παραγωγή καθαυτή που βλάπτει το περιβάλλον. Είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του «τι καταναλώνουμε», πού και πόσο καταναλώνουμε και «πώς παράγουμε». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της πράσινης οικονομίας.

Η λύση μας δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών ώστε να εκμεταλλευόμαστε μικρότερες ποσότητες πόρων. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση πόρων, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταναλώνουμε με σύνεση. Μπορούμε να στραφούμε σε πιο καθαρές εναλλακτικές και να χρησιμοποιούμε πράσινες παραγωγικές διαδικασίες και να μάθουμε πώς να μετατρέπουμε τα απόβλητά μας σε πόρους.

 Οι καλύτερες πολιτικές, καλύτερες υποδομές και τα πρόσθετα κίνητρα είναι οπωσδήποτε απαραίτητα στοιχεία, όμως επαρκούν μέχρις ενός σημείου. Το τελευταίο βήμα για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδρομή έγκειται στις καταναλωτικές επιλογές. Ανεξαρτήτως του υπόβαθρου και της ηλικίας μας, οι καθημερινές μας αποφάσεις για την αγορά ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών επηρεάζουν το τι παράγεται και τις ποσότητες στις οποίες παράγεται. Οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν εξίσου τη δυνατότητα άσκησης επιρροής ως προς το προϊόν που καταλήγει στο ράφι και μπορούν να ενισχύσουν τη ζήτηση για βιώσιμες εναλλακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού. 

Μια στιγμή συλλογισμού μπροστά στο ράφι του σουπερμάρκετ ή στον κάδο των απορριμμάτων ίσως είναι μια καλή αρχή για τη μετάβασή μας σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χθεσινά περισσεύματα αντί να τα πετάξω; Μπορώ να δανειστώ αυτό το μηχάνημα αντί να το αγοράσω; Πού μπορώ να ανακυκλώσω το παλιό μου κινητό τηλέφωνο;?  

Στα πλαίσια του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου στο ΚΠΕ Δραπετσώνας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας το παρακάτω επιμορφωτικό υλικό.

Last Updated on Saturday, 24 November 2012 16:27
 

Σύνδεση χρηστών